ARFID betegner en adfærd, hvor man forsøger at undgå eller begrænse sit madindtag, uden at det er motiveret af et forvrænget kropsbillede eller et ønske om at blive tyndere. Begrænsningen af madindtaget kan gælde både mængden og typen af mad, som personen spiser. ARFID kan resultere i alvorlig fejlernæring, betydeligt vægttab, standsning af vækst og/eller vægtøgning samt en påvirkning af det psykosociale funktionsniveau.
Typisk skyldes ARFID en forhøjet sensitivitet overfor madens sensoriske egenskaber, en frygt for konsekvenser såsom at blive kvalt, kaste op eller få mavesmerter eller en manglende appetit eller interesse for mad.
Det restriktive spisemønster skyldes ikke bekymringer om vægt eller figur og er ikke en konsekvens af manglende tilgængelighed af mad, effekter af medicin eller tilstedeværelsen af anden sygdom.
Kilde:
https://spiseforstyrrelse.dk/spiseforstyrrelser/andre-spiseforstyrrelser/avoidant-restrictive-food-intake-disorder-arfid
ARFID kan have sammenhæng med autisme, hvor der ses en sensitivitet overfor konsistenser samt fornemmelser af ubehag i mund, svælg og hals når mad berør eller passere.